Kevätaurinko hellii taas meitä, ihanaa! Kesää kohti mentäessä askel kevenee, kengät vaihtuvat kevyempiin versioihin ja talvikauden jälkeen moni havahtuu jalkojensa kuntoon. Haaveissa siintää jo kesänurmella ja rannalla avojaloin tepastelu ja herkullisen väriset varpaankynnet. Paljain varpain kävelyä suositellaankin koko eliniän ajan, se vahvistaa jalan aistimuksia.
Jalkaterveys on hirmu tärkeä osa-alue, johon kiinnitetään liian vähän huomiota, ja joka helposti jää muiden terveysasioiden ohessa pimentoon. Monelle läheiselle saattaa tulla karuna yllätyksenä se, miten huonossa kunnossa oman ikääntyvän vanhemman jalat ovat. Säännöllisellä jalkojen hoidolla ja varhaisella puuttumisella orastaviin ongelmiin ennaltaehkäistään paljon.
Erilaisia jalkaongelmia
Työvuosieni aikana olen törmännyt eri ikäisillä ihmisillä erityyppisiin jalkaongelmiin. Vastaan on tullut niin lattajalkojen aiheuttamia kipuja, jalkaterän virheasentoja, sisään kasvaneita kynsiä, turvotusta, punoitusta, kynsisientä, kovettumia, känsiä, syyliä ja haavaumia sekä vääränkokoisia ja -mallisia jalkineita, jotka ovat aiheuttaneet erilaisia kiputiloja tai painaumia. Jalkaongelmilla voi olla yllättävän suuri merkitys ihmisen kokonaishyvinvoinnille ja toimintakyvylle.
Ikääntymisen vaikutuksia jalkaterveyteen
Ikääntyminen vaikuttaa koko kehoon, niin myös jalkaterveyteen. Lihasmassa pienenee, ääreisverenkierto saattaa heiketä, nivelten joustavuus usein vähenee. Tasapaino muuttuu. Ikääntynyt ihminen altistuu kaatumisille herkemmin, ja sitä kautta myös murtumariski kasvaa. Huonossa kunnossa olevat jalat voivat toimia infektioporttina tulehduksille. Turvotuksen syy jaloissa tulee aina selvittää lääkärin vastaanotolla.
Yleinen virhe on leikata kynnet liian lyhyeksi ja pyöristäen, jolloin erityisesti ahtaassa kengässä kynsi alkaa herkästi kasvaa sisään aiheuttaen kipua ja tulehdusta ja saattaa pahimmillaan vaatia kirurgisen operaation. Haitallista on myös kulkea monta vuorokautta putkeen samoissa, kosteissa sukissa.
Jalkaterveys kotihoidossa
Kotihoitoa tehdessämme kylvetämme asiakkaita, pesemme ja kuivaamme jalkoja, leikkaamme ja viilaamme kynsiä, rasvaamme ihoa ja tarkistamme mahdollisia kovettumia, haavoja tai muita huolenaiheita, joita ikääntynyt henkilö ei välttämättä ole itse huomannut. Tarvittaessa ohjaamme paitsi jalkahoitajalle tai lääkärin vastaanotolle, ajoittain myös kenkäostoksille! On tärkeää, että jalassa on tukevat, lämpimät ja riittävän väljät kengät. Talviaikaan mieluusti myös nastoitetut.
Jalkojenhoitovälineet on tärkeää olla henkilökohtaiset, jotta ehkäistään esimerkiksi sienitartunnat.
Koska vietämme jalkojemme päällä suuren määrän ajastamme, jalat ansaitsevat huomiota, hellyyttä ja paneutumista! Mikäs sen ihanampaa hemmottelua kuin verenkiertoa vilkastuttava ja rentouttava jalkahieronta.
PANOSTA JALKATERVEYTEEN, SILLÄ TERVEET JALAT
- Ylläpitävät liikunta- ja toimintakykyä ja ehkäisevät sairauksia
- Vaikuttavat mielialaan, kun esim. kivut vähenevät
- Vähentävät kaatumisriskiä
- Ehkäisevät infektioita
Yhteistyön iloa jalkaterveyden merkeissä
Olen ollut ihan superinnoissani tänä vuonna aloitettuani yhteistyön jalkahoitaja Katja Markkasen kanssa. Olen saanut asiakkaillemme mainioita jalkajumppaohjeita ja parantanut omaa jalkaterveyden osaamistani entisestään. Katseeni on kiinnittynyt entistä enemmän myös asiakkaidemme jalkaongelmien ehkäisyyn pienien tekojen kautta.
Varmista sinäkin, että omat ja ikääntyvän läheisesi jalat pysyvät hyvässä kunnossa! Mikäli kaipaat hemmottelua, ohjeita jalkojenhoitoon tai ammattilaisen arviota jalkaongelmista, voit varata ajan Katjan tunnelmalliseen jalkahoitolaan Jalkakeitaaseen Riihimäelle tai kutsua hänet kotikäynnille oman kotisi rauhaan. Kotiterveydenhoito Tetrin asiakkaat saavat hinnoista alennuksen, muistathan mainita asiakkuudesta varauksen yhteydessä.
Ihanaa & aurinkoista kevättä ja kevyitä askeleita kohti kesää!
Taija
LÄHTEET:
Liukkonen & Saarikoski (2010) Jalat ja Terveys
Terveyskirjasto.fi
Tammisalo (2016) Muista jalat: jalkaterveyden perusteet hoitotyössä
Asiantuntijana blogissa jalkahoitaja Katja Markkanen
Leave a Reply
Want to join the discussion?Feel free to contribute!